Dit is de website van Matricale

   
     info@matricale.nl
Tap To Call

Welkom   arrow

Concerten 2019

In seizoen 2018 – 2019  komt het koor met het programma ‘Renaissance, Romantiek en Ronkend nieuw’. Het programma omvat een veelzijdige keuze uit het werk van Clemens non Papa, Thomas Morley, Robert Schumann, Gabriel Fauré en werk van Klaas Peter van der Laan.

Voor 2019 staan enkele concerten op het programma:

Data:

  • Zondagmiddag 26 mei in de Clemenskerk in Havelte

Matricale

Madrigaalkoor Matricale werd in 2012 opgericht door een enthousiast groepje zangers en zangeressen en dirigent Klaas Peter van der Laan. Sindsdien werkt het vijfstemmige koor aan een veelzijdig en inspirerend repertoire, voornamelijk bestaand uit madrigalen.

Madrigalen zijn vier- tot zes-stemmige à capella composities met een expliciet wereldlijke tekst. Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde. Madrigalen waren in de tijd van Claudio Monteverdi ( 1567 tot 1643 ) in Europa populair.

De naam ‘matricale’, is afgeleid van ‘madrigaal’, een vocale muziekvorm die ontstond in de 14e eeuw in Noord-Italië als wereldlijk genre met een licht karakter. Daarbij werd in de moedertaal (matricale) gezongen.