Jubileumconcert Matricale 28 januari 2023

Op zaterdag 28 januari 2023, om 20:00, geeft het koor Matricale, onder leiding van Klaas Peter van der Laan een concert ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan, in de Pancratiuskerk in Diever. Het koor brengt liederen ten gehore van o.a. Claudio Monteverdi, Josquin des Prez, Antoine Brumel, Bohuslav Martinu en Nicolas Gombert. Aan het concert werken ook de sopraan Adva Tas en pianist Mirsa Adami mee.

Entree: voorverkoop € 12,50, te bestellen via info@matricale.nl; aan de zaal € 15,00.

uit het programmaboekje: Liefde: hoop, verwachting, dromen en verlies”

“Seculiere, of populaire, muziek zoals gevonden in manuscripten en gedrukte liedboeken van voor de 19e eeuw gaat meestal over de liefde. En de liedteksten, meestal poëzie, verwoorden de hoop op liefde, de gevonden liefde, de gedroomde liefde, maar ook het verlies van de geliefde. Het is niet verrassend dat de seizoenen van het jaar ook worden gebruikt als tropen die de verwachting en de passie van de liefde weerspiegelen. Wereldse, zinnelijke liefde hier en nu, niet de hemelse liefde in het hiernamaals.”

“Het concert is een viering van verschillende muzikale uitingen op verschillende momenten in de geschiedenis van verhoopte, gedroomde of verloren liefde. Een luisteraar kan zich afvragen wat de componist bewoog om zo’n mooi lied te maken, welke gebeurtenissen in zijn of haar leven zo’n uitbarsting van vreugde of verdriet teweegbrachten. Monteverdi’s Sestina, die hij opdroeg aan zijn overleden jonge protegee Caterina Martinelli, drukt in poëtisch en muzikaal opzicht een bijna tastbaar verdriet uit. Men kan zich afvragen hoe autobiografisch de Sestina eigenlijk is. Ook de achtergrond van andere liederen laat veel te raden over; ze kunnen worden opgevat als artistieke uitingen van de tijd. Bijvoorbeeld het toen populaire gedicht Tous les regretz dat zoveel chansoncomponisten uit de Renaissance inspireerde.”