Programma

Jubileumprogramma

In 2022 bestaat Matricale tien jaar. Het was in 2012 de wens van dirigent Klaas Peter van der Laan een koor van kwaliteit op te richten om ongewone en vaak niet eenvoudige muziek te zingen: muziek uit de Renaissance en vroegste Barok. Zo begon het koor met het instuderen van werken van Claudio Monteverdi. Omdat die muziek vijfstemmig is, bestaat het koor uit sopranen, mezzosopranen, alten, tenoren en bassen.

Nu, een decennium en verschillende programma’s later, willen de koorleden vieren dat ze al zo lang deze en andere muziek zingen. Dat doen het koor door het repertoire te zingen dat in de afgelopen tien jaar is ingestudeerd. Daarnaast is er nieuwe muziek (voor het koor) van Monteverdi. Verder zijn er werken van onder meer Sweelinck, Josquin des Prez, een paar romantische componisten en muziek van de 20e en 21e eeuw. Sommige van die stukken zijn speciaal voor Matricale geschreven.

Het koor hoopt er een reünie van te maken door voormalige leden van het koor uit te nodigen. En er is uiteraard ook ruimte voor nieuwe leden.

Van april tot en met september repeteren we, zodat we de eerste helft van oktober (waarschijnlijk het weekend van vrijdag 14 oktober 2022) een concert kunnen geven.

Zin om mee te zingen? Neem even contact op.

Programma 2021

Door de Corona-crisis hebben we onze repetities in het voorjaar 2020 plotseling moeten staken. Het programma hebben we niet kunnen uitvoeren en geplande concerten gingen niet door. Na een korte tussentijdse herstart in de zomer van 2020 en vervolgens weer een lange stop, is het koor met veel enthousiasme begonnen aan een nieuw programma met werk van onder andere Sweelinck, Monteverdi en delen uit de mis van Tomás Luis de Victoria .

Programma seizoen 2019 – 2020

Religieuze onrust in de 16 eeuw

Met het spijkeren van zijn 95 stellingen op de kerkdeur in 1517 heeft Martin Luther de religieuze onrust die er heerste niet veroorzaakt, maar wel aangewakkerd. Niet alleen binnen de Rooms Katholieke kerk was er verdeling, maar ook bij andere stromingen.

Voor het eerst zingt Matricale een geheel religieus programma, met een mis van Tomás Luis de Victoria en andere 16e eeuwse werken van onder meer Clemens non Papa, William Byrd en Thomas Tallis, allemaal componisten die in deze roerige periode leefden.

Dit programma zou worden uitgevoerd tijdens een concert in het najaar van 2020, maar is door de Coronacrisis helaas niet doorgegaan. Delen van het programma worden uitgevoerd in de loop van 2021.

Gegeven concerten

In seizoen 2018 – 2019 werkte Matricale aan het programma ‘Renaissance, Romantiek en Ronkend nieuw’. Het programma omvatte een veelzijdige keuze uit het werk van Clemens non Papa, Thomas Morley, Robert Schumann, Gabriel Fauré en werk van Klaas Peter van der Laan. Het programma is afgesloten met een concert op zondagmiddag 26 mei in Havelte met medewerking van Esther Ebbinge (sopraan), Caecilia de Leeuw (blokfluit), Maaike Roelofs (cello) en Ondřej Bernovský (klavecimbel).

In een eerder concert, op vrijdagavond 1 februari 2019 gaf het koor een concert in met medewerking van de sopraan Djoke Winkler Prins en pianiste Olga Hoekstra.

Concerten 2018

Op zondag 29 april gaf madrigaalkoor Matricale een uniek concert in de Doopsgezinde kerk te Steenwijk. In een uur werd de bezoeker meegevoerd langs de mooiste vijfstemmige muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Romantiek. Door de eeuwen heen hebben componisten de seizoenen gebruikt als metafoor voor hun stemmingen, niet in de laatste plaats op liefdesgebied. De kou van de winter stond voor eenzaamheid en verlatenheid, de komst van de lente voorspelde verbetering en hield de belofte van liefde in zich, en de zomer was het seizoen waarin het gezelschap van de geliefde volop genoten kon worden. Ondanks dat was er in al deze seizoenen altijd een kans dat de dingen niet zo zouden gaan als gehoopt. Vandaar het thema van dit concert: Alleen in alle seizoenen.

Op het programma stonden werken van onder meer Claude le Jeune, Franz Schubert, Gesualdo di Venosa, Claudio Monteverdi, Philipe de Monte, Robert Schumann, Hugo Wolf, Thomas Morley, en de bewerking van het klassiek Middeleeuwse stuk Mirie it is door de Nederlandse componist Bart Visman.

Recensie Steenwijker Courant, maandag 30 april 2018:

Staande ovatie voor Matricale

Afgelopen zondagmiddag mocht Matricale zich bij de uitvoering van hun concert ‘alleen in alle seizoenen’ verheugen in een overweldigende belangstelling. Meer dan 80 mensen waren afgekomen op dit toch niet zo heel gangbare repertoire.

Maar wie de sprong gewaagd had, werd getrakteerd op een dik uur vijfstemmige koorklanken van de mooiste madrigalen. Vol overgave voerde Matricale een boeiend concert uit in de Doopsgezinde kerk in Steenwijk.

Acht eeuwen van madrigaalkunst met alle daarbij behorende gemoedstoestanden kwamen voorbij. Liefde, eenzaamheid, verlatenheid, de komst van de lente, het uitzien naar een geliefde, enz. enz. Aan de hand van korte, boeiende toelichtingen, werd de luisteraar meegevoerd door de eeuwen heen.

Het zichtbare plezier en toewijding van de zangers vergrootten de feestvreugde alleen nog maar. Na het zinderende slotstuk Lamento d’Arianna van Claudio Monteverdi volgde een staande ovatie. Het publiek en de zangers hadden zichtbaar genoten.

Concerten 2017

De titel voor ons project in 2017/2018 was “Alleen in alle seizoenen”. Op het repertoire stond werk van Monteverdi, Morley, Le Jeune en Weelks.

Matricale gaf op 29 maart 2017 een besloten Huisconcert in een groot verzorgingscentrum in Baarn. Op het programma stonden werken van o.m. Monteverdi, Baccussi, Schubert, Weelkes, Josquin des Prez en Poulenc. Ook werden een serie Tous les Regrets liederen uitgevoerd van verschillende componisten als Brumel, Pierre de Rue en Gombert. In een intieme sfeer werd geïnspireerd gezongen en het concert werd bijzonder gewaardeerd.

Evenals in voorgaande jaren nam Matricale weer deel aan het Kopje Cultuur festival te Steenwijk met een concert in de kleine Katholieke Kerk.

Zaterdag 13 mei gaf Projectkoor Matricale samen met Groupe des Six en het Rupertsberg Ensemble een concert in de Nederlands Hervormde kerk te Wapserveen. Op het programma stond een voorproefje van ons project “alleen in alle seizoenen” met werken van Claudio Monteverdi. Daarnaast werden werken uitgevoerd van Hildegard von Bingen, Edvard Grieg en Bela Bartók.

Concerten 2015

In 2015 voerde Matricale al het bekende en zeer melodieuze madrigaal Nymphes des Bois van Josquin Desprez uit. In dat werk werden de namen genoemd van bekende collegacomponisten. Dit gegeven leidde tot het thema van het project 2016 van Matricale: het opvoeren van werk van enkele van deze componisten, aangevuld met regelrechte hits uit die tijd, zoals Au joli bois van Charles Tessier, Als ick u vinde van Hubertus Waelrant en El grillo van Josquin Desprez.

Naast het zingen van meer of minder bekende madrigalen brengt het koor ook moderner werk ten gehore, waaronder de Huit Chansons françaises van Francis Poulenc. Geschreven kort na de Tweede Wereldoorlog, kenmerken deze volksliederen zich door het verlangen naar een vrolijker tijd.

Op zondagmiddag 15 november en zaterdag 21 november 2015 organiseerde Matricale twee concerten. Tijdens de concerten werd onder de titel ‘Vroeger & Later’ een gevarieerd programma verzorgd met werk van Jan Pieterszoon Sweelinck, Juan del Encian, Josquin dez Prez, Claudio Monteverdi,  Bohuslav Martinů en Fancis Poulenc.

Concerten 2014

Op vrijdagavond 14 en zondagmiddag 16 november 2014 hebben we het tweede project afgesloten met twee concerten. Aan dit concert, waar we onder meer Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco en vier madrigalen van Bohuslav Martinů uitvoerden, werken ook de projectkoren Gabriel Fauré en Cantiamo mee. Het projectkoor Gabriel Fauré voerde een mis van Antonio Lotti uit en Szeroka Woda van Henryk Mikołaj Górecki. Cantiamo bracht religieuze muziek uit de 16e eeuw van Clemens non Papa, Georg Poss, William Byrd en Salomon Rossi.

Concert 2013

In oktober 2013 sloot het koor het eerste project af met een succesvol concert. Hieronder een impressie van deel 6 uit Sestina van Monteverdi.

Projectkoor Matricale o.l.v. Klaas Peter van der Laan zingt Sestina (6) van Claudio Monteverdi in de Oude Kerk in Diever, oktober 2013

Geweldig concert Matricale in volle kerk

Concert 17 oktober 2013

In een uitverkochte Pancratiuskerk in Diever zong het Projectkoor Matricale op 27 oktober 2013 onder leiding van dirigent Klaas Peter van der Laan madrigalen van Monteverdi.

Een bijzonder project, omdat deze 5-stemmige madrigalen dermate complex zijn om in te studeren dat ze eigenlijk nooit door een amateurkoor worden gezongen. Het madrigaal Lamento d’Arianna, dat voor de pauze ten gehore werd gebracht, werd eerst door een aantal koorleden in kleding uit de tijd van Monteverdi (17e eeuw) uitgebeeld en gedeclameerd in het Nederlands. Tijdens het zingen raakte het koor even uit balans, maar de dirigent zorgde ervoor dat men de draad meteen weer oppakte en er doorgezongen kon worden.

Bijzonder waren de optredens van 3 solisten: Tatsiana Khaleva, een klaveciniste uit Wit-Rusland die muziek van Rossi, Froberger en Cimarosi liet horen. Met haar subtiele spel betoverde zij het publiek. De jonge en talentvolle violiste Camilla Genee uit Wapse speelde met begeleiding van Tatsiana een sonate van Corelli. Het publiek luisterde geboeid. De saxofoniste Harmke Seinen had aan het begin van de avond al diverse keren het thema Islands of Souls van Sting laten klinken, maar wist de aanwezigen te verbazen door met een sopraansaxofoon 2 delen Fantasia van Telemann te spelen, omdat dit instrument zelden gebruikt wordt om klassieke muziek te concerteren.

Bekende gast op dit concert was het Gabriel Faurékoor, dat onder leiding van Monique Suring een prachtige uitvoering gaf van 5 delen Opus 39 van de Poolse componist Henryk Górecki, als voorbereiding voor hun inmiddels 4e project (2 concerten eind november).

Tot slot zong Projectkoor Matricale het madrigaal Sestina in 6 delen. Dit was een werkelijk sensationele afsluiting van de avond, en het publiek dankte het koor dan ook met een welverdiende staande ovatie. Voor wie het concert gemist heeft, Projectkoor Matricale is een koor dat een beloftevolle toekomst tegemoet gaat en in de gaten te houden. Klaas Peter van der Laan is reeds bezig met een volgend project.

(Bron Da’s Mooi)

Concert 2012

In september 2012 begon het projectkoor Matricale onder leiding van Klaas Peter van der Laan met het instuderen van madrigalen van Claudio Monteverdi: vijfstemmige muziek (sopraan, mezzo-sopraan, alt, tenor en bas). Op 15 juni 2013 was het koor voor het eerst te horen in eenconcert. Het project werd op 26 oktober 2013 afgesloten met een succesvol concert in de oude kerk in Diever

Scroll naar boven