Welkom

Programma 2022

Na een geslaagd huisconcert op zondagmiddag 13 maart 2022, begint het koor met een nieuw jubileumprogramma. Vanaf woensdagavond 30 maart 2022 repeteert het koor in de Johannes de Doperkerk in Vledder, aanvang 19:30 uur.

Zin om te komen zingen? U bent van harte welkom.

Programma 2019 – 2020

Met het spijkeren van zijn 95 stellingen op de kerkdeur in 1517 heeft Martin Luther de religieuze onrust die er heerste niet veroorzaakt, maar wel aangewakkerd. Niet alleen binnen de Rooms Katholieke kerk was er verdeling, maar ook bij andere stromingen.

Voor het eerst zingt Matricale een geheel religieus programma, met een mis van Tomás Luis de Victoria en andere 16e eeuwse werken van onder meer Clemens non Papa, William Byrd en Thomas Tallis, allemaal componisten die in deze roerige periode leefden.

In het najaar van 2020 wordt dit programma uitgevoerd tijdens een concert in de kerk in Vledder. (Het concert was gepland voor zondag 24 mei, maar is door de Coronacrisis uitgesteld.)

Ga voor meer informatie naar de pagina ‘programma’.

Matricale

Madrigaalkoor Matricale werd in 2012 opgericht door een enthousiast groepje zangers en zangeressen en dirigent Klaas Peter van der Laan. Sindsdien werkt het vijfstemmige koor aan een veelzijdig en inspirerend repertoire, voornamelijk bestaand uit madrigalen.

Madrigalen zijn vier- tot zes-stemmige à capella composities met een expliciet wereldlijke tekst. Na de dominantie van religieuze thema’s tijdens de Middeleeuwen mocht het madrigaal zich in de Renaissance (15e, 16e en begin 17e eeuw) verheugen in een enorme populariteit. Er kwam ruimte voor het bezingen van wereldse problemen, niet in de laatste plaats de liefde. Madrigalen waren in de tijd van Claudio Monteverdi ( 1567 tot 1643 ) in Europa populair.

De naam ‘matricale’, is afgeleid van ‘madrigaal’, een vocale muziekvorm die ontstond in de 14e eeuw in Noord-Italië als wereldlijk genre met een licht karakter. Daarbij werd in de moedertaal (matricale) gezongen.

Scroll naar boven